Autoilu Suomen teillä

by kal85

Ulkomaalaista, Suomeen lomalle saapunutta vierailijaa saattaa ihmetyttää moni asia maamme autoilukulttuurissa verrattuna omaan maan tapoihin ja sääntöihin.

Suomessa ei juuri ole liikenneruuhkia verrattuna muuhun maailmaan. Silti suomalaisten mielestä parin minuutin viivästys matkalla merkitsee liikenneruuhkaa, kun taas vierailijoille se on helpotus, ovathan he tottuneet pahimmillaan istumaan sekä aamu- että iltaruuhkassa jopa monia tunteja. Ajelu Suomen avarilla ja hyvin hoidetuilla teillä saattaa heistä tuntua jopa terapeuttiselta, kunhan muistavat varoa muita tienkäyttäjiä, kuten poroja, ne kun eivät paljoa liikennesäännöistä piittaa ja niillä onkin aina etuajo-oikeus.

Sekä talvi että talviajo olla Suomessa haasteellisia, mutta hyvät talvirenkaat auttavat paljon. Sydäntalvi ei ole ajamisen kannalta niin paha kuin myöhäissyksy, jolloin esiintyy paljon mustaa jäätä, sekä alkukevät, jolloin tiet täyttyvät loskasta. Talvella on myös niukalti päivänvaloa, joten maanteillä ajaessa joutuu luottamaan pitkälti omiin ajovaloihin.

Suomessa on myös tiukat lait autolla ajamiseen liittyen. Turvavyöt pitää olla ehdottomasti päällä sekä kuskilla että kaikilla matkustajilla. Myös ajovalot pitää olla päällä aina ajettaessa mihin vuorokauden aikana tahansa. Myös hands free-laitteen käyttö käytettäessä kännykkää on pakollinen. Myöskään auton torven ylenmääräistä käyttöä ei katsota hyvällä ja taajama-alueilla ja sen käyttö onkin kielletty paitsi äärimmäisessä hätätilanteessa. Humalassa ajamista ei Suomessa suvaita, ja sen suhteen maamme lait ovatkin maailman tiukimpia.