Ferrari -punainen paholainen

by kal85

Italian yksi tunnetuimpia tuotteita on automaailman kuningas, Ferrari. Sulava ja virtaviivainen auto on monen unelma mutta vain harvoilla on siihen varaa. Ferrarin perustaja oli vuonna 1988 edesmennyt Enzo Ferrari, joka oli innokas autourheilun ystävä. Hän on nimensä mukaisesti Ferrari autotehtaan ja Scruder kilpatallin perustaja.

John_Silver / Shutterstock.com

John_Silver / Shutterstock.com

Ennen toista maailmansotaa Enzo Ferrari kilpaili autourheilun parissa ja työskenteli Alfa Romeolla. Myöhemmin Enzo perusti oman yrityksen, joka toimitti auton osia muille yrityksille. Sotien aikana yritys oli sotateollisuuden käytössä ja sodan päätyttyä Enzo Ferrari perusti ensi kertaa yrityksen, joka kantoi hänen nimeään.

Lukuisia legendoja

Seuraavilla vuosikymmenillä Ferrarin kisamenestys autokilpailuissa oli vaihtelevaa mutta valmistamalla autoja yritys pystyi rahoittamaan kilpa-autoilua. Ferrarin ratissa nähtiin lukuisia legendaarisia kuljettajia kuten Juan-Manule Fangio. 1960-luvulla yritys kamppailu taloudellisissa vaikeuksissa ja se joutui myymään osakkeistaan 50 %. Ferrari oli saanut jo aiemmin tarjouksia muita yrityksiltä, joita se ei kuitenkaan hyväksynyt.

Enzo Ferrari pysyi yrityksen toimitusjohtajana vuoteen 1971 asti mutta myös sen jälkeen hänen vaikutuksensa tuotantoon oli edelleen vahva. Ferrarin kerrotaan hyväksyneen vielä kuolinvuoteeltaan käsin viimeisiä tuotantoon liittyviä päätöksiä. Hän ei ehtinyt kuitenkaan nähdä Ferrarin elpymisen ja uuden nousun aikoja. Nykyisin Ferrari on F1-sarjan tärkeimpiä kilpatalleja, jolla on ajajina maailman huiput ja jonka menestystä jännitetään vuosittain.

Kuljettajien ohella Ferrarin virtaviivaiset automallit ovat legendaarisia. Autojen arvoa nostaa se, että niitä on valmistettu usein melko vähän. Useita tuotantosarjoja on tuotu markkinoille vain muutamia tuhansia ja kyseessä onkin hintansa puolesta automerkki, joka ei kuulu tavallisen tallaajan markettiautoksi. Ferrarilla on hyvin vahva imago, jossa yhdistyvät glamour, valta, raha ja ainutlaatuisuus.

Kuskit Ferrarin ratin takana

Moni julkkis luottaa Ferrariin, menestyksen myötä Ferrarin hankkiminen on monelle unelmien täyttymistä. Suomalaisista julkkiksista Ferrarin omistavat ainakin kiekkoilija Teemu Selänne, kauppias Vesa Keskinen ja pokerilla rikastunut Ilari Sahamies. Pokeriammattilaisten joukossa on muitakin Ferrarin nimeen vannovia henkilöitä, kuten britti Sam Trickett, joka oli ennen pokeri uraansa lupaava jalkapalloilija mutta joutui tekemään uusia urasuunnitelmia loukkaantumisensa vuoksi. Päätös keskittyä pokerin pelaamiseen ei tainnut olla kovinkaan huono, sillä Trickett kuuluu Pokerstarsin huippupelaajiin. Trickett pelaa turnauksissa pelaajanimellä Tr1cky7 ja otteluissa hän on kahminut lukuisia merkittäviä jättipotteja. Viime vuonna Trickett joutui kuitenkin Ferrarinsa kanssa kolariin ja julkaisi vaurioituneesta autostaan myös kuvan sosiaalisessa mediassa. Autolle kävi huonosti mutta onneksi mies säilyi ehjänä.

Suomalaisista julkkiksista useamman Ferrarin omistava Teemu Selänne on todellinen automies. Hänen autokokoelmansa on mittava ja se täydentyy edelleen. Selänne on itse kertonut, ettei hän rahaa juuri muuhun tuhlailekaan kuin autoihin. Teemu tallissa on Ferrareista ainakin Ferrari 599 Fiorano, Ferrari 460 Spider, Ferrari Enzo ja Ferrari Testarossa. Ferrari Enzo on todellinen klassikko, joka kantaa Ferrari yrityksen perustajan nimeä. Niitä on valmistettu vain 400 kappaletta, joten hintakin on sen mukainen. Ferrareiden lisäksi Selänne omistaa lukuisia muita arvokkaita autoja. Selänne on yksi jääkiekkokaukaloiden suurimmista hyväntekijöistä. Selänne on kiekkomaailman legenda, joka pitää hallussaan niin kovia pistetuloksia, ettei niitä varmasti rikota ihan heti.

Ammattiautoilijan unelmatyöpaikka

Ferrari on nykyisin ehkä tutuin F1-maailmasta. Suomalaisia talli kiinnostaa senkin vuoksi että tallin toinen kuljettaja on suomalainen Kimi Räikkönen. Kausi on yli puolivälissä ja johtoa pitävät Mercedeksen kuljettajat, joista ykkösenä keikkuu suomalaiset juuret omaava Nico Rosberg. Kimi Räikkönen on Ferrarilla kolmantena. Räikkösen tallikaverina ajaa saksalainen Sebastian Vettel. Ferrari-talli on osallistunut kaikkiin F1-kausiin ensimmäisistä, vuonna 1950 ajetuista kisoista alkaen.

Ferrarin kaudet formuloiden parissa ovat olleet vaihtelevia mutta useimmiten se on ollut kärkikolmikossa. 1970-luku oli Ferrarin kulta-aikaa, jolloin Ferrarin ratissa nähtiin legendaarinen Niki Lauda. Ferrarin kuten formuloiden maailmassakin on nähty hurjia ilmavoltteja ja kolareita. 2000-luvun yksi merkittävimpiä kuljettajia oli Michael Schumacher, joka rikkoi lukuisia sarjan ennätyksiä. Viime vuodet ovat olleet Ferrarilla suurien muutoksien aikaa kun johtohenkilöitä on vaihdettu tiiviiseen tahtiin. Tulevat kisat näyttävät miten Ferrari lopulta sijoittuu pistetilastoissa ja millaisen kokoonpanon talli muodostaa ensi kaudelle.

Ferrari kuitenkin kuuluu yhtä olennaisesti formuloihin kuin pyörä autoon, ja sen voidaan ajatella edustavan autourheilun maailmaa monessa mielessä. Ferrari on uranuurtaja kilpa-autoilussa ja niiden valmistamisessa. Se on luonut jotain sellaista, mitä ei voi rahalla ostaa. Ferrarin brändi on niin vankka ja yksilöllinen, ettei muita automerkkejä voi verrata siihen.