Ferrari

by Prof. Janick Dare III

Ferrari on taatusti yksi maailman tunnetuimpia automerkkejä. Se tunnetaan tavoitelluista urheiluautoista sekä pitkästä urasta ja menestyksestä moottoriurheilun saralla.Ferrarin perustaja Enzo Ferrari näki ensimmäisen autokilpailun vasta 10-vuotiaana ja menetti sydämensä autoille saman tien. Vuonna 1898 Modenassa syntynyt Enzo perusti vuonna 1929 yksityisen Scuderia Ferrari -tallin, joka ajoi Alfa Romeon autoilla. Talli menestyi hyvin ja löi hynttyyt yhteen Alfa Romeon kanssa. Yhteistyötä kesti kuitenkin vain vuoteen 1938 asti, jolloin ne erkanivat toisistaan.

Kilpa-autoilun kermaa

Vuonna 1951 Ferrari voitti F1-sarjoissa siihen päivään asti kilpailuja hallinneen Alfa Romeon. Näin entisestä suojatista oli tullut isäntäänsä parempi ja nopeampi. Ensimmäinen Ferrari sarjan autoista valmistui vuonna 1947 ja niitä tehtiin vain kaksi kappaletta. Ferrarit ovat tulleet kuuluisiksi toki omaisuuksiensa mutta myös upean muotoilun ja Ferrarin punaisen värin ansiosta. Moni pitää yhtenä kauneimpana urheiluautona Ferrarin F40 juhlamallia, jota Enzo Ferrari ei enää nähnyt valmiina, vaan se hyväksytettiin hänellä kuolinvuoteellaan. Tämän jälkeen yksi malleista on myös nimetty hänen mukaansa ja se tuli tuotantoon vuonna 2002. Ferrari on esitellyt historiansa aikana toinen toistaan upeampia malleja, joita riittää pitkä lista jokaiselle vuosikymmenelle.F1-kilpailusarjan alkuvuosina laji ei ollut läheskään yhtä suosittu kuin nykyisin, eikä siinä pyörinyt nykyisen kaltaisia mainos- ja sponsorirahoja. Enzo Ferrari kilpaili myös muissa autourheilun sarjoissa ja hankki osan tuloista tätä kautta. Ferrarin punainen väri vakiintui automerkille ominaiseksi itse asiassa kilpaurheilun kautta: alkuvuosina eri maiden autot eroteltiin toisistaan niiden maan värin perusteella, jossa punainen edusti Italiaa.

Omasta yrityksestä Fiatin haltuun

1960-luvulla taloudelliset ongelmat olivat syy, joka laittoi Enzon kauppaamaan yritystään pala kerrallaan Fiatille. 1980-luvun lopulla Fiat omisti Ferrarista 90 %. Enzo jätti toimitusjohtajan pallinsa 1971, mutta vaikutti vahvasti yrityksessä aina kuolemaansa asti. 2000-luku on ollut Ferrarin kulta-aikaa formuloiden maailmassa. Ferrarilla on myös laaja valikoima muita tuotteita, joihin kuuluu mm. ihohoitotuotteita, elektroniikkaa, vaatteita ja aurinkolaseja.Ferrarin takajaloilla seisova musta hevonen keltaisella pohjalla on yksi maailman tunnetuimmista logoista ja moni osaa yhdistää merkin Ferrariin nähdessään tunnuksen. Sen historian kerrotaan ulottuvan 1920-luvulle, jolloin kreivitär Baracca pyysi Enzoa laittamaan poikansa lentäjätunnuksen autoon tuomaan hyvää onnea. Kreivittären poika kuitenkin menehtyi sodassa, eikä tunnus siis tuonut hänelle tuuria. Musta hevonen on kuitenkin tuonut Ferrarille paljon mainetta ja kunniaa, se on säilynyt vuosikymmeniä erilaisten taloudellisten taantumienkin aikana kovassa kurssissa ja erityisasemassa autourheilussa sekä moottoreiden maailmassa ylipäätään.