Haluatko kilpa-ajajaksi?

by kal85

Monen nuoren pojan ja miksei tytönkin haaveena on jonain päivänä ajaa Formula Ykkösissä ja ruiskuttaa samppanjaa palkintopallilla. Takeita menestyksestä ei ole ja kilpa-ajo vaatiikin paljon uhrauksia, loputonta satsausta, sekä uskomattomat määrät treeniä.

Tärkeintä on aloittaa jo nuorena. Tässä ovat tulevat suomalaiset formula- sekä ralliajajat etulyöntiasemassa, sillä suomalaiseen kulttuuriin kuuluu takametsien sorateillä kaahaaminen millä tahansa autolla, johon viikkorahat riittävät. Sekä Mika Häkkinen että Kimi Räikkönen loivat vankan pohjan ajotaidoilleen jo ennen teini-ikää lennättämällä soraa autioilla metsäteillä.

formel 1_300806027

Myös go-karting-ajon aloittaminen mahdollisimman varhain luo hyvän pohjan tulevalle kilpa-ajajan uralle. Karting-radat imitoivat oikeita kilparatoja ja ovat yleensä liukkaita käyttäen kiillotettua sementtiä tai asfalttia päällysteenä. Tämä saa ajajan menettämään helposti autonsa hallinnan ja viekin kuskilta satoja tunteja oppia hallitsemaan radalle ajo täydellisesti.

Vaikka kilpa-ajajille ei olekaan virallisia opiskeluvaatimuksia, kannattaa tulla tutuksi kilpa-autojen mekaniikan kanssa. Kilpa-auton erilaisten toimintojen ja teknologian ymmärtäminen auttaa matkalla ammattimaiseen ajamiseen. On eduksi tuntea työvälineensä sekä sisältä että ulkoa.

Kuten kaikki muutenkin elämässä, pitää myös kilpa-ajaminen aloittaa pienessä mittakaavassa. Ammattimaisiin kilpailuihin ajamaan pääseminen vaatii sekä aikaa, onnea että rahaa. Aluksi kannattaa osallistua pieniin kilpailuihin, joihin osallistuminen onnistuu pienellä budjetilla. Kun voittoja kertyy näissä, saattavat sponsorit kiinnostua ja ura ammattilaisradoille aueta.

Tärkeintä on kuitenkin rakastaa lajia, olla kärsivällinen ja sitoutua harjoitteluun täydellisesti.