Monacon GP

by kal85

Monacon GP on yksi F1-kilpailujen seuratuimpia ja legendaarisimpia ratoja. Se ajetaan Monte Carlon kaupunkiradalla, joka luo kilpailuun kauniin arkkitehtuurin, vaikeiden mutkien ja kaupunkielämän ansiosta omanlaista tunnelmaa. Monte Carlon maine äveriäiden kaupunkina sopii kilpailun henkeen loistavasti.

Kisarataa kaupungissa kutsutaan Circuit de Monacoksi ja se on kuulunut F1-kilpailujen osakilpailuiden joukkoon jo 1950-luvulta alkaen. Poikkeuksellisesti Monacon ajot alkavat jo torstaina, sillä perjantai on kaupungin markkinapäivä. Kilpailurata poikkeaa muista kilpailuista, sillä se on ainoa kaupunkirata jota on kutsuttu myös vanhentuneeksi; ohitusten tekeminen on melko hankalaa kapeiden katujen, tiukkojen mutkien ja vaihtelevan maaston takia. Sen pitkä historia ja imago pitää kuitenkin kaupunkikisan F1-kilpailuiden joukossa. Monacon kilpailun ovat voittaneet suomalaisista Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Viime vuonna kisan voittajaksi selviytyi Keken poika Nico Rosberg, joka edustaa kuitenkin Saksaa.

Saako Monaco fanit innostumaan jälleen?

F1-kilpailut ovat olleet viime aikoina vastatuulessa. Katsojaluvut ovat laskeneet niin median kautta kuin myös osassa kisoja, ja moni talli on paininut rahaongelmien parissa. Entisen tallipäällikön Flavio Briatoren kerrotaan kommentoineen kulujen karanneen käsistä ja lajin muuttuneen liian tekniseksi. Monien uusien ratkaisujen kuten hiljaisempien moottoreiden valinta on myös saanut kritiikkiä lajin parissa työskenteleviltä. Talousvaikeuksien lisäksi osaan osakilpailuja ei saatu kaupattua viime vuonna entiseen malliin enää lippuja, vaikka osa kisoista, kuten takaisin palannut Itävallan GP, olikin todellinen yleisömenestys.

Formulakauteen 2015 lähti hallitsevana mestarina Lewis Hamilton. Kausi on mielenkiintoinen senkin puolesta, että tallit käyttävät ensimmäistä kertaa 1,6-litraisia turbomoottoreita. Kausi starttasi Australian Melbournen osakilpailusta 15. maaliskuuta ja se päättyy marraskuun lopussa Abu Dhabin kilpailuun. Viime vuoden tavoin Mercedeksen odotetaan olevan hallitseva myös tällä kaudella, ja kampoihin voi laittaa ainoastaan Ferrari.

Veikkaa Kimi voittoon

Monacon katukilpailussakin voidaan odottaa kahden kovan kamppailua, ja myös Kimi Räikkönen voidaan nähdä palkintopallilla hänen onnistuessaan. Monacon GP on poikkeuksellinen, sillä aika-ajoilla on paljon merkitystä muihin kilpailuihin verrattuna. Monacossa ohitteleminen on yksinkertaisesti hankalaa radan tyypin vuoksi. Kisan lähestyessä tuloksia kannattaa käydä veikkaamassa Betsafen palvelussa. Kyseinen sivusto on loistava veikkaamisesta innostuneen kannalta: kohteita on runsaasti ja F1 on tietysti yksi jännittävimmistä veikkauskohteista.

Tähän mennessä Hamilton on tuttuun tyyliinsä ollut vahvoilla sarjan alkukisoissa ja kahmaissut ykköspaikan jo kolmessa, vaikka osakilpailuja on ajettu vasta neljä. Malesian kisan voitti Ferrarin Sebastian Vettel. Seuraavaksi kisataan Espanjassa ja sen jälkeen 24.5. ajetaan odotettu Monacon GP. Onnea veikkauksiin!