Suomalaisia kilpa-ajajatähtiä

by kal85

Oli kyse sitten formuloista tai rallista, sanotaan suomalaisten olevan maailman parhaimpia kilpa-ajajia. Tästä ovat todistamassa liuta formulakuskeja Keke Rosbergin johdolla sekä liuta rallimaailman suomalaisia tähtiä Hannu Mikkolasta alkaen.

Lähes jokainen menestynyt suomalainen kilpa-ajaja on aloittanut ajamisensa varhaisteininä, ei kalliilla tuetulla kilpa-autoharrastuksella, vaan kaahaamalla metsäisillä sorateillä, millä tahansa autolla, johon viikkorahat ovat riittäneet. Ja jotta poliisi ei pääsisi jyvälle, tätä harrastusta toteutettiin öiseen aikaan. Suomalaisilla kuskeilla on usein taustaa myös kartingissa.

Formula ykköskuskeista moni tuntee varmasti Keke Rosbergin, joka voitti mestaruuden vuonna 1982. Hän ajoi Williams-tallissa, ja oli viimeinen kuski, joka voitti mestaruuden autolla, jossa oli tavallinen moottori, suurin osa talleista kun käytti jo turbomoottoreita.

Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat kummatkin voittaneet Formula ykkösmestaruuden, Häkkinen jopa kaksi kertaa vuonna 1998 sekä 1999 ja Räikkönen vuonna 2007. Tällä hetkellä formuloissa pitää Suomen lippua korkealla sekä Räikkönen että nuori Valtteri Bottas.

Rallin puolella on suomalaisia maailmanmestareita tungokseksi asti. Sekä Tommi Mäkisellä että Juha Kankkusella on tilillään neljä maailmanmestaruutta ja Marcus Grönholmilla kaksi.

Kaikki suomalaiset ajajatähdet eivät ole miespuolisia, siitä pitää huolen Emma Kimiläinen. Hän on ajajanuransa ohella tullut tunnetuksi myös radiojuontajana ja urheilukommentaattorina.
Kimiläinen ajoi Suomen naiset maailman kartalle, kun hän ylsi vuonna 2009 palkintosijoille Formula Audi Palmer-sarjassa.