Suomalaisia urheilusankareita

by kal85

Legendaarinen kestävyysjuoksijamme Paavo Nurmi rikkoi aikanaan ennätyksiä ja sai jopa 9 kultamitalia olympialaisissa aktiivisella kilpailu-urallaan, vuosina 1920 – 1928. Turussa juostaan vieläkin vuosittainen Paavo Nurmi Marathon tämän oman aikansa menestyksekkäimmän urheilijan muistoksi. Lasse Virén on ainoana urheilijana voittanut sekä 10 000 että 5000 metriä kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa. Uransa aikana hän sai neljä olympiakultaa.

Maastohiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi on aina pitänyt hiihtämisestä ja aloittikin uransa jo 8-vuotiaana ja jo juniori-ikäisenä hänen lupaavat hiihtokykynsä huomattiin. Kymmenvuotisella aktiivisella hiihtourallaan hän ylsi kolmesti olympiakultaan asti.

Ensimmäisen kultamitalin keihäänheitossa sai Tiina Lillak vuonna 1983. Suomen ennätyksen keihäässä hän heitti kokonaista 11 kertaa.

Eivätkä suomalaiset urheilusankarit vielä tähän lopu, sillä kaikki varmasti muistavat tai ovat ainakin kuulleet mäkihyppääjä Matti Nykäsestä, joka mäkihyppyuransa jälkeen on kokeillut mm.laulajan uraa. Hänellä on hallussaan nelinkertainen olympiakulta mäkihypystä sekä viisi kultamitalia maailmanmestaruuskilpailuista.

Mika Häkkinen taas puolestaan on nimetty Suomen parhaaksi Formula 1 -kuljettajaksi. Hänen lisäkseen muita menestyneitä formulakuskeja ovat Keke Rosberg ja Kimi Räikkönen.

Urheilijat ovat tuoneet mainetta ja kunniaa Suomelle myös jääkiekon kautta. Tunnettuja suomalaisia NHL-pelaajia ovat Saku Koivu, Teemu Selänne, Mikko Koivu ja Mikael Granlund, vain muutaman nimen mainitakseni.

Tapparan taitoluistelukoulussa uransa aloittanut Kiira Korpi on ollut aikansa paras suomalainen taitoluistelija. Tällä nyt jo uransa lopettaneella taitoluistelijalla on hallussaan viisi Suomen mestaruutta ja kolme voittoa EM-kisoista.